Saradnja Historijskog arhiva u Sarajevu i Istorijskog arhiva Ras u Novom Pazaru

Štampana dela na arapskom jeziku u orijentalnoj zbirci arhiva „Ras“
November 13, 2018
Sarajevo-KZN-Potpisivanje protokola o saradnji Historijskog arhiva Sarajevo i Istorijskog arhiva RAS Novi Pazar,inserti,00:44
November 13, 2018

Saradnja Historijskog arhiva u Sarajevu i Istorijskog arhiva Ras u Novom Pazaru

Novopazarski arhiv bogatiji je za veliki broj dokumenata, informacija i razlizitih primeraka arhiske građe koja se čuva u Sarajevu.

Potpisivanjem protokola o saradnji između Histrojskog arhiva “Sarajevu“ i Istoriskog arhiva „Ras“, sav arhivski materijal je postao dostupan za obe institucije. Protokol podrazumeva i razmenu iskustava informacija, tehničko i tehnološko unapređivanje, i saradnju u izložbenoj delatnosti i zaštiti građe. Prvi plodovi saradnje već su na pomolu.

U Novom Pazaru će dvadesetog juna biti organizovana izložba rukopisa Kur`ana i kaligrafskih tekstova iz četrnaestog veka, dok je sarajevski arhiv zainteresovan za značajan administartivan dokument Sidžil koji svedoči o istorijskim prilikama u Sandžaku, ali i u Bosni, a koji se čuva u Novom Pazaru.

Osim ovog, najavljeno je da će budućim istarživačima biti olakšan pristup svim dokumentima.  Ovo je značajno ne samo za saradnju institucija već i za  približavanje gradova istako je na konferenciji Seadetin Mujezinović.

Protokol o saradnji potpisan je u Sarajevu između diraktora arhiva Sejdajlije Gušića iz Sarajeva i Zorana Popovića iz Novog Pazara.

Direktor Historijskog arhiva u Srajevu zvanično prisustvovao obeležavanju 550.godišnjice grada u Novom Pazaru, odakle je i potekla ideja o saradnji.

(A.Š)

link za vest

http://rtvnp.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1636%3A-saradnja-arhiva&catid=6%3Akultura&Itemid=8&lang=tr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *